Policija

— 1945 —

Дружине „Црне Руке“ обично постају од неколико младих беспослених Италијана, који, или су лени за рад или хоће коме да се свете или просто чине то спорта ради. Они обично, попут наших Т. 3. „хајдука“, шаљу појединцима претећа писма са црном рукомеу врху, да ту и ту оставе новце, да их неби побили и т. д. Свуда има плашљивих људи, који кад добију овакова уцењивачка писма и не јаве полицији, но однесу новац на заказано место, те се чланови ове банде још више похасе, па је бивало случајева у Италији, да је разревиван и данак на поједине удаљене радничке насеобине,

Овакове дружине баве се и фалсификовањем новца, белим "робљем — а бивале су и агенти појединаца при политичким изборима.

Обично број чланова појединих, до сада појављиваних дружина, варирао је од тридесет до педесет чланова. Само у једном случају зна се, где се број чланова био попео на две стотине, и то дружина чувенога Рока Станијера у Њу-Јорку, чији су чланови махом похватани или поубијани.

Колевка „Црне Руке“ јесте Италија. Једне су дружине постојале у Напуљу под познатим именом „Камора“, а друге у Сицилији под именом „Мафија“. Принцип и метод један им је исти, само се у раду нешто разликују. Док је „Камора“ дејствовала само по градовима, дотле је Мафија делокруг свога рада развијала махом по унутрашњости земље. Такве дружине појављивале. су се већ у средњем веку, — а по садашњој форми највише су биле познате од 1877 до 1886 године. | Мафија беше оргавизована од сицилијанских сељака. Циљ јој је био махом проста друмска разбојништва, пљачкање и уцене, Горе поменутих година Мафији највише дохакане карабинијери, италијанска оружана пољска полиција.

_ Камора сасма је другојачије постала: још средњега "века када су поједине државице централне Италије биле стално на ратној нози, тукући се међусобно, а револуције једна за другом мењале управе земље. У таквој анархији сваки од тадањих племића имао је узасе по једну од тих разбојничких дружина коју би он издржавао, да убија кога он нареди од његових непријатеља. |

У том времену беше се појавила и једна класа људи звани „Бравос“, који су убијање људи узели били као врсту заната,