Policija

«

КА

и тај посао обављали готово јавно, чак имајући и своје јавне локале, где су им биле „канцеларије“, у којима су се вршиле погодбе за убијање ближњега. Цена се обично подешавала. према важности лица, које је требало нестати са света.

; 5 __ Но како се у Италији по времену политичко стање по-. "чело сређивати, престала је и потреба појединих племића за

међусобну борбу, то су најамници отпушитани и од њих се почела нагло стварати једна класа беспосличара. Најинтересантније је, што су ти исти „Бравоси“ сматрали себе. као добре чланове целокупног друштва! — Као год што је Напуљ слуЖио њима као центар, када бејаху већином запослени као убице, тако исто им тај град постаде уточиште када осташе без посла, Окупљени у маси они почеше стварати нове дружине са једним поглавицом на челу и свака од тих дружина крштавала је себе са надимком: „Камора!“ Немајући шта више зинити за рачун племића, они су се окренули противу њих, уцењујући их. У таквим својим претњама наглашавали су племићима: да кад не плаћају за убијање других, морају плаћати да спасу своје главе! |

И тако те дружине добише један нов посао и почеше јачати особито под властима Француза и Аустријанаца. А када Италија доби самосталност тим дружинама приђоше и многи племићи, ставивши им се на чело као поглавице — и убијаху богати свет.... | .

Последњих година од „Каморе“ оста само сенка онога што некада беше. Италијанска полиција, ако није била у стању да ово зло потпуно искорени, ипак је ствар дотерала крају. Тако исто и у Америци појављује се још „Црна Рука“, али само као систем, а не као нека моћна индивидуална организација...

Ст, Ђ.

ЛИСТАК

Мих. М. Ђокић : ПОДНАРЕДНИК МИЛАДИН

Службом у полицији, а у сталном, свакодневном и свакочасном службеном додиру са жандармима, познао сам их врло добро, па и заволео. Упознао сам готово рећи душу њихову.

На први поглед, кад примам кога новог жандарма на службу,