Policija

=— 1050 —

и око станице. Седнем за неки крајњи сто мн посматрам шта ко од њих чини, ко се новцем размеће. пије, коцка и немилице троши. Давно сам већ у комесаријату, па знам њихове приходе, па чак и колико ко од ових радника чланова у породици има. Знам ко је од њих склон крађи, ко да наплати преко таксе, ко је свађалица, ко опет непослушан према нама итд. Ретко је ко од њих да није по мојим рефератима био кажњгван, јер ови стално греше. Знају ме сви добро, па избегавају да самном дођу у ближи додир! Са њима се увек љубавно опходим, па чак између њих имам и пријатеља, који ми по штошта и дошану.. Али чим ме: неко од непознатих љубазно поздрави или чак покуша да ме и части пићем или ми дуван љонуди -— одмах на њега посумњам и тврдо верујем, да такав има нешто на души својој или ће скорим имати, чим је толико љубазан, а лично се и не познајемо... Обично таквога узмем на око и ретко сам се кад преварио, јер само кроз кратко време ,..он стаје пред закон као кривац! Неразмишљево је хтео да ми се приближи, ца ми се са кафом. вином или дуваном умили, да ме подмити, да би одстранио моју пажњу са њега — па брзо упада у клопку..

И на одржању реда на станици Миладин је пажљив и /! готово педантан у вршењу те, на сваки начин, врло важн дужности. На пример: неко од путника неће да стане у ка кад се карте узимају, хоће да изађе пре времена јна перон и уђе у вагон и т. д. Миладин је тај, који ће ред одржати. У неколико махова приводио ми је такове неразумнике, на жалост, већином људе из бољега сталежа, који готово сталн локушавају да наруше већ постојећи ред на станици. Кад ма он кога приведе, тај мора бити кажњен или оптужен ако је чиновник, јер сам уверен да је крив, и да је жандарм тачно вршио своју дужност.

И кад се врши потера на беспасланије и скитиице, што је по комесаријатима готово свакога дана, Миладин је тај, који овај посао савесно и са разумевањем ради. Кога он лиши слободе, тај је заиста верадник.

Оваковог жандарма имати, то је права благодет и за старешину и за службу. Но, на срећу, није ово усамљен случај; вије овакав само поднаредник Миладии; много и много имг

таквих жандарма, само старешине њихове треба да их уоче,