Policija

984 —

туђих, особито несловенских народности, да се види, колико је особа стране народности показало вољу а и поштовање држави "под чијим је окриљем, да научи наш језик. |

Како је модерној држави препуштена и брига око народног просвећивања, настоји она да скупи што више података о изображености становништва, повереног њеној бризи. Тиме си осветљава поље, које треба да обрађује. Знакове више издбражености врло је тешко, или боље рећи, немогуће, испитати. Тешко је већ гледе појединца поставити критерија, по којима да одлучиш, до којег се он ступња подигао. још је теже или немогуће за цело становништво једне државе.

Другачије је с нижом, елементарном изображености. Није додуше ни она у целом свом опсегу приступна истраживњу, али се ипак могу да испитују њезина главна обележја, на име вештина читања и писања, која је уједно основ свакога знања, Подаци о писмености становништва (питање 10: пописнице),

што ће се сабрати овим пописом, показаће нам резултате досадашњег настојања државне управе око елементарне изображености широких слојева народних. Подаци о писмености становништва на територији Србије и Црне Горе неће бизи баш „најповољнији, али треба да озбиљно настанемо на томе, да до пописа 1930. систематичким радом на просветном пољу бар изгладимо садашње територијалне разлике у писмености становништва наше Краљевине.

Основни принцип поделе рада створио је најразноврснија занитања. Подаци о занимању становништва, који се такође сабиру општим пописом, даће нам подлогу за просуђивање наших привредних прилика. На њиховој ћемо основи моћи одредити изворе народне привреде тј. дознати, колики број становника црпе из које гране занимања средства за своје издржавање. Све је то, с гледишта национално-економског, врло важно.

= Ми додуше знамо из досадашњих пописних резултата, да је ратарство главни привредни извор нашег становништва. Ми то с правом можемо и сад, без пописа, претпоставити, али нам фактично егзистовање таквих привредних прилика, за то не. достаје. Ми треба да тачно знамо опсег појединих привредних грана треба да њихова размерја бројно утврдимо, а то се постиже само пописом становништва.