Policija

та

6:) Да се сада месна права издају без икаквих ограничења“ у том погледу;

в') Да се при том издавању имају нарочито у виду: потребе грађанства и иншерес државе.

Кад је реч о ограничењима месног права, потребно је на евом месту изложити: која су све и каква ограничења постојала у питању подизања механа до најновијих измена.

Она су се тицала:

аз) Броја меана. — да их тако назовемо пошто и Закон употребљава тај термин. У механској уредби нигде није прециаиран број ових у једном месту.

Постојала су исвесна ограничења, која су отежавала покизање механа, тако, да се на основу тога може ипак говорити баш о самом ограничењу с погледом на број.

67) Места;

ва) Зграде:

А. Ограничења у погледу броја.

Која су ограничења постојала у том погледуг

Можемо их поделити на двоје.

а) Опште, — које је важило са сва места: варомми и села;

6) Посебна — само за села.

ад-а. Опште ограничење. Потреба механе у дотичном жесту, — опште је и вајглавније ограничење о издавању месиор права. То је прописивао 5. 13. мех. ур.

а0-6, Само за села.

а') 5. 14. ај, прва мех. ур. давао је сеоским општинама прсво првенства при издавању месног права у дотичном селу | и сеоском атару.

6' По другој алинеји 5. 14. мех. ур. општина не само да је могла сама не хтети подизати механу, већ је имала чак и те враво „и другоме оспорити грађење.“

Према таквом противљењу општине, — „ни власт без есебите потребе неће то дозволити“, гласи закључак 8. 14. мек. ур.

значи, и власт у том погледу имала је, мање више, #оажавати такву одлуку општинског одбора, коју, ер особите ветребе“ није реметида.