Policija

Ме

-трална пак администрација ограничава је, ако јој је закон у -ту сврху дао дискреционарну власт. У том случају централна „администрација води надзор над самоуправним финансијским пословима; она пази да у самоуправним буџетима не булу «тредвиђени незаконити расходи као и на то да законски (06„лагаторни) буду предвиђени и у довољном износу; најпосле но својој увиђавности она даје или не даје одобрење оним самсуправним финансијским пословима, који ва основу законске одредбе без тог одобрења не би важили.

Постоји још и надзор над извршењем самоуправних бу„тета. · Овај се састоји у прегледању самоуправних рачуза од стране једног нарочитог рачунско-судског органа и у истраживању незаконито учињених издатака, као што је то случај и са рачунима државне администрације.

П.

Рекли смо, да слобода самоуправних власти у решавању „њихових финансијских питања може бити ограничена пре свега "законом. Сам законодавац може поставити границе, преко којих „самоуправне власти у вршењу њихових финансијских послова ке могу прелазити. (Ово законско ограничење може бити апсолутно и у том случпју самоуправне власти не могу прелазити У закону одређене границе ви под којим условом. Али онз може бити и релативно а то постаје, када самоуправне влестн "имају могућност да пређу законом одређене границе, али под условом да за то добију одобрење централне администрације.

У Енглеској је законско ограничење за самоуправне фивансијкке послове честа појава. За редовне самоуправне прирезе оно је истина ретко,“) али је зато редовно за специјалне самоуправне порезе. Постојили ово законско ограничење, самоуправне власти не могу прекорачити законом одређени мак„симум. Ограничење је зато апсолутно. Оно постоји често и за „енглеске самоуправне зајмове,“) само што у већини случајева законом одређени максимум може бити прекорачен или с одоб"рењем специјалног закона или с одобрењем централне адми-

нистрације, Ово је законско ограничење зато релативно.

7) Постоји само један случај: парохијски савети само могу разрезати највише три пфенига на фунту, а до шест пренига само са присстанком парохијске скупштине,

5; Тако зајмови, које склапају грофовијски савети, не могу бити већи од десетине опорезованих вредности у читавој грофовији, оепи ака сто дозволи закон или привремена наредба.