Policija

19 —

«смислу закона и за обласне и среске зајмове, као и за отуђење обласног и среског имања. Министар финансија даје одобрење за обласне зајмове у износу преко 10 милиона диатара и за отуђење сбласног имања у вредности преко милион динаре; за среске зајмове и отуђење среског имања прека истих граница даје одобрење валики жупан.')

[5 Административно је ограничење слободе обласне и среске «скупштине у решавању њихових финансијских питања према томе врло значајно и централна администрација моћи ће се тим својим правом послужити као средством за индиректно «спречавање и свих других обласних и среских самоуправних послова нефинансијског карактера. Ево шта хоћемо тиме да жажемо: Централна администрација преко свог представника великог жупана има да води надзор над одлукама обласне «скугиштине, а преко среског поглавара над одлукама среске „скупштине, Нађу ли ови, да је одлука обласне односно среске скупштине противна уставу или законима, ови је обустављају од извршења; дефинитивно о уставности и законитости одлука „обласне и среске скупштине решава Државни Савет односно управни суд) Нађу ли и ови, да су те одлуке противуставне или противзаконите, оне ће остати неизвршене. Према томе

централна администрација има законску могућност да спречи

извршење одлука обласне и среске скупштине само ако су оне противуставне или противзаконите. Напротев када су па среди одлуке обласне и среске скупштине фанансијског карактера и када су тим одлукама премашене законом одређене релативне границе, моћ је централне администрације много већа. Она има да испита да ли су те одлуке целисходне или нису и према томе да их одобри или не одобри. Како ће пак извршење већине одкука обласне и среске скупштине изискивати материјална средства, то ће се обласна и среска скуп· штина, да би видиле своје одлуке остварене, морати побринути да та потребна средства набаве. Ово ће оне постићи ако «се послуже за то предвиђеним законским изворима то јест „раврезујући прирез, специјалне порезе и таксе, склапајући зајмове и располажући обласним односно среским добрима. «Обласне и среске скупштине гуживају истина на основу закона.

му Чл. 76. 8. огсбл. и срес. самоуправи. 15) Чл. 66, 122. и 125. 3 о обл. и срес. самоуправи.

2%