Policija

93 —

За разлику дакле, између иступних и преступних простих крађа мерило је само вредност покрађе, понављамо само вредност.

А да све крађе из 85 222. Кр. Зак. долазе у ред простих крађа види се из 5 223. који за појам опасне крађе поставља сасвим друге погодбе. као што то чини и 5 223 6. за крађу стоке.

Може се рећи, да су ово квалификоване крађе, али ми одмах изјављујемо, да наш кривични закон не зна за ту раз: лику и поделу. Он зна само за иступне, преступне просте и впасне крађе, и ништа више,

Да |је законодавац хтео, да крађе о којима говори тачка трећа 5 222 реченог закона изузме од општег правила, он би за њих учинио изузетак у 8 391, као што је учинио за крађу стоке и земљоделског алата, кад је и једну и другу одредбу донео једног истог дана, јер се иначе не да разумети нити чиме објаснити тај поступак законодавца, да полицијским и општинским властима да прво суђење крађе стоке и земљоделског алата у вредности до 100 гроша, ма да су и ови предмети покрађе поверени бризи јавне безбедности, а да им то право одузме за покрађу снопова у вредности од 2 динара, макар да се ове крађе врше под истим погодбама — у пољу.

Понављамо, тешко је импутирати законодавцу толику неувиђавност да он много блаже казни крађу стоке, учињену под истим погодбама, само у намери користољубља и шпекулиције, од крађе жита, сена и томе слично, која се учиви у тренуцима борбе за живот свој, своје породице или стоке, под утицајима, донекле који у културном свету своде казну на минимум или је чак и искључују.

Поново покрећемо ову ствар у тој доброј намери, да наше судије што више промисле о њој, како би се колико толико смањила неправда, која се чини променом 5 222 и код ених случајева, где је вредност покрађе испод 200 гроша, с обзиром на друге крађе исте вредности.

! Дим. С Калајџић.