Policija

0

Ш. Административне методе. Од питања, која сачињавају састави део овог проблема, на конгресу је дискутовано амо питање о државним чиновницима, поводом кога су донети ови закључци:

1. Да статут државних чиновника буде утврђен законом, који ће одредити реципрочна права и дужности администрације и државних чиновника, и који треба да садржи:

а) Општа правила за рекрутовање државних чиновника: конкурс и успешна припремна служба;

6) Гарантије за правичну награду: плата која одговара потребама живоша;

в) Обвеза за сваку администрацију да за своје агенте вонесе специјални статут, који ће садржавати правила и услове за њихово унапређење, као и законска средства за заштиту од самовоље;

г) Признање лрава удруживања за одбрану професиовалних интереса законским средствима. Статут треба да садржи нарочиту одредбу против штрајка:

д) Обавезу за администрације да одреде случајеве у којима ће стшцај (кумулација) јавних функција бити забрањен;

ђ) Гарантије за пензију како према годинама службе тако и у случајевима немоћи, болести и несрећног случаја, због којих јавни службеник није у стању да врши службу.

Поводом последњег закључка конгрес је још изразио. жељу да јавне власти приступе студирању питања о давању пензија, после довољног броја година службе и по специјалној. скали, агентима професионално неспособним, да би се олакшало њихово елиминасање из службе, и чиновницима који нису вољви да целу своју каријеру остварују у администрацији.

Поводом рекрутшовања, професионалног формирања и одабирања персонала за више функције, конгрес је изразио жељу:

Да се исиштом за ступање у административну каријеу захтева од кандидата знање, које ће одговарати бар средњој. настави вишег степена, са додатком знања која су у вези са вахтевама административне професије;

6) Да чиновнички кандидати проведу у припремној служби — која треба да буде плаћена — толико времена, колико је нотребно за оцену њихове професионалне способности и мо– ралних особина, које су потребне за ступање у сталну адми-“ ниетративну службу;