Policija

= а =

21, маја 1908. године један Конгрес приватних друштава, установљених у разним државама у циљу борбе против ствари и публикација порнографских. Томе Конгресу су присуствовали четрдесетшест удружења из Белгије, Данске, Енглеске, Италије, Немачке, Норвешке, Француске, Холандије и Швајцарске. Конгрес је имао приватан карактер; на њему су била приватна удружења. Тада је једнодушно донет низ резолуција, које су се сводиле на константовање потребе за заједничком међународном сарадњом на сузбијању неморалних публикација. Закључено је, да би ваљало сазвати једну званичну међународну конференцију, на којој би се разне државе могле склонити на заједничку политику по овом питању. Тако је од тога. датума учињен један међународни корак ка заједничком задатку: сузбијање неморалних публикација, које су једно од великих социјалних зала.

Нанменован је Одбор за спровођење овог посла. Француска Влада је умољена, ла дела у смислу одлуке Конгреса, и: ова, одмах готова, почетком 1909. године обратила се владама оних земаља, које су потписале међународни споразум за сузбијање трговине белим робљем, предлажући или састанак“ једне међународне конференције за проучење средстава, којим. би се сузбила међународна циркулација неморалних публикација. Владе, вољне на ово. послале су своје изасланике, и у Паризу је од 18. априла до 14. маја 1910 године одржана међународна дипломатска конференција. Представљено је било шеснаест држава. Конференција је израдила један споразумни акт — аранжман о сузбијању неморалних публикација, а поред. тога. и један пројект конвенције, Аранжман, који носи датум 4. маја 1910. године потписале су многе државе; Србија не; _ конвенција је остала само у пројекту.

Аранжман је у главном садржавао ово: — Владе се обавезују, да свака установи у својој земљи једну централну власт, која ће имати задатак: да прикупља и сређује све податке, који могу да олакшају истраживање и репресију дела, од значаја за међународне интересе, кажњивих по законима дотичнеземље, која се односе на промет написа, цртежа, слика или других ствари неморалних; да доставља коме треба нужнаобавештења ради спречавања увоза неморалних објеката и радиодузимања тих ствари по прописима унутарњих закона; и да: