Policija

они

Он јој је у сну једноставно наредко, да у будуће несме ла краде, и да мора бити вредна и поштена жена. Дуже времена после овога посматрао је он свога пацијента, и на своје велико задоваљство утврдио је, да је престала са крађом.

Ова је ствар — по мом сватању — лако разумљива. Знаме добро, и у много прилика гледали смо, како хипнотизери успавају човека, и потпуно га ставе под свој утицај. Он врши «све што му се нареди, па чак и крађе, о којима је овде реч, На очи свих присутних наређује он успаваноме, да од тога и тога извуче из џепа ту и ту ствар, што он безусловно и извршује. Кад дакле у сну може неком да се нареди да краде зашто се неби могло наредити да то не чинир — Но, ма како да стоји ствар, нови лек је од значаја за полицајце.

Имајући у вицу многе случајеве клептоманије, који се врло често опажају у данашњем друштву, лечење на овај начин имаће велику примену, и овај рад ће бити од врло велике важности.

Многа неправедна казна биће избегнута, и много сра-

„мота биће уштеђена. Жарко Ружић.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Е 8

Суд општине варошице Барајева актом Бр. 4198 пита: „1. По тач За полицијске уредбе општински судови надлежни су да извиђају и суде сва иступна дела но целој трећој части казненог законика, али у полицијској уредби није нигде предвиђено: који је суд надлежан за извиђај и осуду код је кривац из друге општине учинио кризицу у стару ове општине, према лицу из оге општине» 2. По 85 206 грађан. суд. пост. општански суд има право да на примедбе судије првостепеног суда, учињене ва пресуду општинског суда, стави своје противразлоге, и предмет врати првостепеном суду да га размотри у пуној седници. но у поменутом законском пропису није предвиђен рок у коме је суд дужан да ово учини. Да ли је овај рок предвиђен којим другим законским прописом> 3. По чл. 15 уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти општинска суд је надлежан да суди све «спорове, чија вредност у покретностима не прелази 500