Policija

ФИА

Ако се пажљивије проуче прописи полицијске уредбе, а варочито 58 19, 20, 21 ЗЗа и 35, уочиће се лако да је закононавац, одређујући ову надлежност општинских судова, имао увек у виду, да је дело извршено у границама њиховог атара, и од лица која потпадају под њихову територијалну надлежност, односно лод њихову месну власт, било стално било саме | у моменту извршења дела — од лица која они могу, на случај жотребе, и „через пандура дотерати“. Са изузетком 5 33 под а, који наоеђује да се пушник „одмах не притегне на полибски поступак“, у полицијској уредби нема више ни једног провиса, која би регулисавао поступак власти у случајевима кад је иступно дело извршено од лица из других општина, која су ван домашаја општинске власти оног места у коме је дела извршено. Хоће ли у овом случају за извиђање и пресуђење бити надлежан општински суд места у коме је дело извршене, али општински суд места у коме извршилац стално живиг

Пошто се у полицијској уредби, која је поступак за извиђање и пресуђење иступа из Ш. части казненог зак, не наази одговор на ово питање, то се у овоме случају, а по правилу усвојеном и у теоријими у пракси, имају применити одредбе општег поступка за извиђање кривичних дела, односно одредбе законика 0 поступку судском у кривичним делима, по иоме се надлежност власти на извиђање и пресуђење злочина и преступа не одређује само по месту извршења ових дела, већ и по месту становања скривљеног (5 35 тач. 2).

На основу свега изложеног уредништво је мишљења, да приватни тужилац своју шужбу треба да поднесе суду оне саштине, у којој тужени живи.

2. Ни једним законским прописом није одређено у ком року општински судови имају дати противраглоге на примедбе судије првостепеног суда, у смислу 8 20 6 грађан. суд. пост., али је у 5 16а овог закона наређено, да се све жалбе на општинске пресуде или решења у грађанским предметима имају размотрити и решити најдаље за 20 дана. И ако се овај законски пропис односи на првостепене судове, ипак им опшгински судови треба о њему да воде рачуна приликом давања противразлога, и да ове дају у најкраћем року, јер је и у њиховом интересу да своје предмете што пре окончавају.