Policija

нв 5

У Полицији за 1922 год, Бр. 19—20 (Поуке и обавештења, У) објашњено је на који се начин општинске деловође могу оградити од одговорности за неисправке радње општинских власти.

Омеру Халидозићу, писару општине ново-пазарске:

Не само законом о општинама (чл. 97. т. А и 6) већи многим специјалним законима (грађанским, о таксама, лову,. бирачким списковима и т. д.) општинским судовима станљено је у дужност, да својим грађанима издају уверења о владању, имовном стању, сродству, породичним односима, занимању, љичним особинама и т. Д.

Ова уверења издају се: а) на основу службених података који се налазе у архивама општинских или државних власти;. 6) на основу личног сазнања, и в)у на основу исказа сведока · (где је то довољно за издавање уверења).

О фактима, која се не могу утврдити ниједним од ових начина, општински суд не може дати уверење, односно даће га на тај начин што ће у њему констатовати, да му је дотични факт непознат.

За издавање уверења о сиромаштву и немаштини видети чл. 1, т. 16. новог Таксеног Правилника (Сл. Нов., Бр. 263/1923 г.).

у Х

Суду општине кладничке: | !

У прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обавештења !Х)објашњено је, да најновијим законом о изменама и допунама у закону о таксама и пристојбама нису ни у колико повећане таксе, које се наплаћују у корист општинске касе, и да се с тога ове таксе и у будуће имају наплаћивати у истом изкосу као и до сада. Ово, разуме се, вреди и за таксе на представке, које се подносе општинском суду (Т.Бр. 333).

Св. Бр. 1417.

Х

Суду опшшине галичке:

Решењем Мин. Савета од 20 1Х-1922 г,. ДР.Бр. 126299. едлучено је:

„Да самоуправна тела: окрузи, срезови и општине

могу издавати својим службеницама, у гранацама своје финансијске моћи и буџетом одобрених кредита, лични