Policija

предаде га Денију који га поче на се облачити, док је Динес облачио братову полицијску униформу. Дени предаде брату свој службени револвер и полицијску палицу. Динес узе све, припаса револвер, стави шлем на главу и узе палицу у руку. Преображени Дени натуче Динесову меку капу на десно око и преображај је био савршен.

Дичес стајаше као полисмен Дени Питерсон, подигнуте главе и строга погледа, а Дени сагао главу баш као прави Динес Патерсон, лупеж и разбојник.

„Ме, сад овако стојимо“ —- поче Дени. „Ја сам Динес, а ти си мој брат Дени. Ја сам убио човека и сакрио сам сеу твојој соби. Ти си частан и поштен полицајац са.... са извесвим амбицијама. Ти ћеш као такав, високо уздигнуте главе, вршити патролирање на л; тнији мога рејона. Они ће тражити — Динеса; тражиће га свуда и на послетку, сматрајући, да му је у братовљевој кући последње уточиште, потражиће га ин овде. Држим, да ће до њиховог доласка овде проћи доста времена, може бити да неће ни до сутра ујутру доћи да га овде потраже. Дотле пак ти ћеш имати доста времена да... овај, да учиниш што мислиш да ће ти бити најбоље.... А сад још нешто: Ти — ти си сад Дени Питерсон, а Дени Питерсон то је име часног и поштеног службеника. Ма шта да учиниш или покушаш учинити, немој ми укаљати част и име“.

„Дени, брате мој, опрости ми! — Ја, ја сам гадно и шугаво псето, ја, који сам те Копоо до овог искушења и ове жртве. ја, — ја никада не бих..

„Прекини кукњаву и иди. још мало па ПА, да си на линији“.

Динес пође. вратима, тада стаде и окрете се:

„Хтео сам те замолити да се поздравимо, али се бојим да ми нећеш пружити руку ни рећи збогом“ — промрмља Динес.

Дени му окрете леђа.

„Одлази!“ — одсече он.

Динес изађе, спути се полако низ степенице и после неколико тремутака био је на улици. Он подиже главу и узе шетати вртећи спретно и достојанствено својом кратком палицом. Дени остаде у полумрачној соби, седећи и премишљајући.

Кад Динес оде, у Денијевој се памети почеше јављати три мисли. Једна је била, да бег обзира на последице, правда несме бити преварена, нити пак полицијски чиновници и агенти об-

„полиција“ ; 5