Policija

О

"преко телеграфије без жица, Фотографски су снимци били изврсни.

Поред председништва умољен је и г. Ог. Јергензон, да оцени практичну страну овога најновијега научнога проналаска и да на првој идућој конференцији поднесу извештај о томе.

Председништво нам је приредило и једно сензапионелно изненађење из области научне полиције преко доцента Универзитета у Бечу Пг. Алфонза Полера.

Овај млади научник демонстрирао је пред комисијом свој.

проналазак, да од свих врста предмета па и са човечије коже, узме најбоље и најтачније отиске са свима најдетаљнијим "особинама које дотични предмет има, Помоћу састојака, од каучука, платна и других предмета, који су остали његова тајна, он изузме негатив а одмах за тим новим неким смесама житким сачини и позитив, тако да отисак предмета даје потпуно тачну слику оригинала.

Највеће је преимућство ове смесе у томе, што се она: не "лепи за кожу или предмет, и што јој апсолутно не сметају длаке на кожи, да би се такав отисак лако скинуо са ње, При скидању маске, длаке на кожи се не прилепе и скидање не причињава никакве болове, док је то код до сада познатих система "то било.

На овај начин је иследник у стању за неколико минута да изузме тачан отисак било повређених делова тела, било шта друго на њему од специјалних знакова и да то годинама , чува за евентуалне потребе.

Употребљени материјал не преставља никакве велике "новчане издатке а манипулација око тога, тако исто је плоста и разумљива од првога упута.

Учињени практични експерименти изазвали су дивљење код свију чланова комисије. Неки чланови су однели том приликом начињене отиске својих ушију или прстију ради успомене,

У питању одбора нове комисије, чланови комисије су се једнодушно сложили, да досадашњи чланови комисије и даље остану на истоме положају, |

Што се пак тиче питања о сазиву новога конгреса, комисија је донела одлуку, да се у овој години и не сазива