Policija

И

жонгрес већ да то буде у идућој години, остављајући председништву право да оцени, где и кала исту да сазове,

Исто тако је овлашћен г. Председник да чланове комисије може позвати на нову конференцију ове јесени, ако се вато "укаже потреба, са напоменом да би и место могао да одреди и неко друго, ако би оконости за то налагале.

Овај последњи закључак донет је баш и због тога, што је г. Ог. Јергензон позвао у име полиције своје земље, да прву идућу седницу одржи у Копенхагену, где би чланови били гости својих данских колега. У истом смислу учинио је декларацију и г. Ог Клима шеф полиције из Братиславе.

То је у главном био предмет већања. Саопштавајући | цео ток рада у најглавнијим само потезима, наша је жеља била да из њега и наше полицијске колеге стекну уверење, како је пут којим се у последње време пошло на учвршћавању међународне заједнице на пољу наше службе без многогтеорисања, један од најпрактичвијих и најзгоднијих, као што је то било непоколебљиво уверење и свију учесника на конференцији.

В Лазаревић.

одговоРНОСТ полицијских и општинских ВЛАСТИ ПО ЗАКОНУ О ТАКСАМА.

Таксе долазе у ред оних последњих пореза које наука о финансијама у последње време назива „пригодним тарифским порезама“, услед тога што се сматра да су многи таксенм тарифни ставови изгубили свој стари значај и првобитну карактеристику. Ово мишљење потиче отуд што таксе данас највећим делом својим не подстављају еквиваленат за учињену услугу власти и што се често наплаћују и онде где се услуга државне власти не тражи. Како му драго, најзад, то је ствар науке која ће у том погледу већ учинити своје, а за нас је важно да знамо да таксе долазе у ред врло цењених државних прихода. То долази отуда, што оне испуњавају основно прво начело порезивања: начело финансијско, пошто су врло издашне као порез еластичне и наплата им, у већини сулчајева није скопчана са великом пореском администрацијом па, консеквентно, ни са великим режијским трошковима. И баш због тога,