Policija

— 433 —

таксеној тарифи или за које не постоји одобрење Министарства Финансија.

Пв чл. 3. могле би одговарати и полицијске и општинске власти ако би наплаћивале већи износ таксе по што је у тарифи прописано или већи од оног изиоса који је одредио општински одбор а одобрио Министар Финансија.

По чл. 5. обе сласти могу доћи до одговорности 1. ако би примале представке, писмена или потврђивали уговоре и чинили друге правне услуге установима, заводима, лицима и друштвима из тач. 4. истог члана онда, кад она не врше те послове у име државе и за државу, 2. кад би сматрале као пуноважно ослобођене из тач. 5. истог члана оних лица и друштава која су то ослобођење добила пре 15. Х, 1923, г а нису га после тог дана накнадно тражила и добила, 3, кад би примале као исправна уверења о сиромаштву којима је протекао рок, 4, специјално општинске власти ако би издале лажно уверење о сиромаштву (зашто би одговарале и по казненом закону) или би при издавању овог уверења поступале противно прописима тач. 15. до 23. а затим тач. 26, 27. и 31, чл. 5. таксеног и пристојб. правилника од 6.Х1 1923, г,. и 5, обе власти у случају огрешења о тач. 12, 14, 24, 25., 28., 30., 33. и 34. истог правилника.

По чл. 6. закона могу доћи до одговорности напред поменуте власти и то:

1. Општинске ако се не наплати такса за молбу којом је тражено уверење о сиромаштву, па исто није издато с разлога што дотично лице нема права на то; 2. и општинске и полицијске ако се огреше о пропис тач. 6, и 7. чл. 2. таксених и и пристојбених правилника и 3. ако би примиле и узеле у поступак без таксе какво писмено које није ослобођено прописника овог члана или другим којим законским прописом.

По чл. 7. обе власти могу доћи до законске одговорности ако на писменима издатитим без наплате таксе не назначе на истим у ком су циљу и коме иста издата и да се за други циљ не могу употребити.

По чл. 8. ако се огреше о његов пропис на тај начин: што пропусте наплатити таксу на правни посао склопљен између ослобођена и неослобођена лица, од оног лица које није ослобођено плаћење таксе,

„Полиција“ 3