Policija

— 432 •# што је овај приход од државе врло цењен, законодавац је покушао да га обезбеди многим мерама предострожности, а нарочито силним и оштрим казнама, које је расејао широм целог закона и разгранате тарифе у првом реду као превентивну меру а потом и као срество којим се принудним путем. има осигурати овај државни приход на “Лу ла) пореских дефраудација. Кад ово знамо, онда нам није потребно упуштати се у теоријско расматрање одговорности као такве, већ ћемо, што је и циљ овог чланка, изнети практичне случајеве где полицијски и општински службеници могу бити одговорни по овом закону, како би се, у колико је ко могуће, сачували од непријатности и штете са те стране.

Но пре но што пређемо на ово излагање, ваља нам напоменути да одговорност државних и самоуправних органа. по Закону о Таксама може бити двојака и то: 1. због личног огрешења о законске прописе и 2 због пропуштене интервенције према другим званичним или приватним лицима који су се лично огрешила о законске прописе неплаћањем прописнетаксе или другим начином. Казне за ове случајеве у главном предвиђене су у чл. 55. и 56. закона, али је казнене прописе законодавац обично засејао и на другим местима како у закону, тако и у тарифи и правилницима, који иду уз закон. Према. толе не остаје нам згоднији пут и начин него да пођемо: редом од почетка закона и да, бар овлаш, додирнемо сваки пропис законски по коме би полицијске или општинске власти, могли доћи до одговорности у даном случају.

Према томе, почећемо са чланом !. закона.

По овом члану полицијске, као и све друге државне власти не могу непосредно доћи до одговорности, пошто је ту генерално прописано које се таксе имају наплаћивати у корист државне касе, али оне могу бити одговорне у оним случајевима кад неке од ту побројаних такса треба да досуде па пропусте: то учинити.

То исто важи и за општинске власти,

Члан 2. говори искључиво о општинским таксама. Генералног је значаја и по њему општинске власти могле би доћи до одговорности само у случају кад би вршиле наплату у корист општинске касе, таквих такса које нису предвиђене у