Policija

— 436 —

Скромни круг жандарм. касарне је напуњен званичним и приватним гостима у свечаном расположењу. Ту су и стари жандарм. ветерани г. г. пензионисани жанд. потпуковници Живан Глишић и Живко Милошевић са осталим њиховим груговима. Ту су и синови благопокојног дугогодишњег Министра Унутрашњих Дела г. Н. Христића, пензионисани коњички пуковник г. Љуба Христић и потпуковник г. Христић,

У 10 часова сече војни свештеник г. Јовановић славски колач са домаћином славе Командантом Жандармерије Војиславом Н. Томићем, жандарм. наредником !. кл. Срећком Милићем и жандармом Остојом Алујићем.

На јектенији је одговарао, жандарм. мајор г. Јеврем Д. Милошевић, ордонанс-официр Команданта Жандармерије.

После сгчења колача Командант Жандармерије ђенерал г. Томић држи одушевљен патриотски говор. Ђенерал г. „Војо“ увек је исти; Он остаје вазда себи и својим начелима веран. Он је исти био као командант 11 пешад. пука у времену славног доба Солунсног Фронта, кад је омаловажавајући зујење непријатељских зрна обилазио, подстрекавао и соколио своје војнике — борце на издржљивост и храброст против непријатеља; он је исти кад неуморно јури од једне жандарм. јединице до друге, где год се опасност по јавну безбедност укаже, чинећи управо надчовечанске напоре; он је исти и као говорник на жандармериској слави. Јунак огромне енергије и челичног састава, он дише и живи за Краља и Отаџбину и своју службу, која му је постала другом природом Његов говор о прошлости, садашњости и алузија на будућност жандармерије као једне важне државне установе са патриотским жаром и заносом изречен, морао је наћи одјека у душама присутне публике,

Затим Командант Жандармерије предаје награду из Фонда Н. Христића, којега су основали његови синови, жандарму Београдског жандарм. батаљона Мирку Милутиновићу, за спаса-· вање пет дављеника уз личну опасност за време његовог службовања.

Почасна жандарм. чета и коњички жандарм. вод завршују службени део свечаности са дефиловањем пред присутним нашим и страним достојанственицима.