Policija

—- 496

се око што бољег успеха. Мајор г. јеврем Д. Милошевић износи савршену слику сеоског учитеља Станка — темпераментног и загрејаног борца за очинску груду земље. Показао“ је толико темперамента и природног дара, да је многу сузу код присутне публике изазвао. Г. Милошевић је лобио и лаворов венац као и букет цвећа за свој успех. Успех је био одличан а заслуга око успеха овог комада припада родитељима: г. г. Димитрију А. Гинићу и мајору Јеврему Д. Милошевићу, осниваоцу позоришне трупе у жандармерији.

После концертног дела, долази коло. Весељу и расположењу нема краја. Свако се је предао уживању момента. Тек: доцкан увече се публика полако разилази и у многим очима се види нерасположење, што се мора забавно поље већ напуштати. Од ране зоре по мрака су приређивачи официри и жандарми на ногања. Домаћиново је око свуда и свуда је његова симпатична појава. Ђенерал г. „Војо“ није само командант; он је и каваљер. Целог дана га у свему помаже његов помоћник ђенерал г. Власта Д. Николаћ и инспектор г. Ћира Даскаловић.

Око 9 сати у вече скупљају се официрске фамилије, позвати гости као и жандарми делегати у зато спремљене собена вечеру, У општем расположењу и весељу пролази час за. часом. Умиљати звукови музике „Гвозденог“ пука, песма, смех, игра мењају се једно за другим. Красни спол на челу са г-ђом_ Томић одавно је заборавио на доба дана и домаће бриге. Тек. свитајућа зора подсећа присутне, да се треба разилазити.

Комисија за припрему славе под председништвом пуковника г. Николе Станковића као и сви одбори учинили су своје. Но и највећи напор комисије и одбора остао би без успеха, без толеранције и познате дарежљивости од стране зато наллежних као и од стране увек патријотски расположених Београђана. Тако је овогодишња жандармериска слава на: опште за--

довољство завршена. Б. Л.