Policija

— 441 —

||;

Јеши Хазнадаревићу, полиц. официјалу — Тешан (Босна);

Исцрпна објашњења о механско-кафанским радњама и точењу алкохолних пића, па и она која тражите, налазе се у чланцима „Механско-кафанске радње“, у Полицији, Бр. 1—6. за ову годину.

Ш,

Атанасију М. Поповићу, писару општине михаиловачке (срез подунавски):

По 8 402 грађан зак, и законодавном тумачењу од 29. маја 1853. г. ВБр. 523. умрло лице ван вадруге, т. |. одељено — инокосно, које нема ни оца ни рођене браће, наслеђују мајка и рођене сестре. Ако нема сестара, све имање наслеђује мајка. За наслеђивање задругара важе прописи 5 528, гр. зак.

М.

Илији Д. Станићу, деловођи општине — Раденковић (срез мачвански):

По 85 411. тач. За. грађан. суд поступка земљоделац не може отуђивати, нити му се за приватне дугове може продати кућа и 6. дана (орања) земље, а по чл. 1. закона 0 мерама, од 1. децембра 1873. г, један дан орања (ланац) има 5754. квадратна метра, 64. квадратна десиметра и 20 квадратних сантиметара. Кад се ове цифре помноже са шест, видиће се, да је земљоделцу заштићено 3. хектара, 4. ара и 580. кв. мет,

Х.

Суду општине растовачке, (срез крушевски):

Кулук је укинут чл. 289. финансијског закона за 1924. и 1925. год, а с њим и правилник о употреби народне снаге за оправку јавних путова, од 20. јула 1923. Овим истим чланом остављено је областима, окрузима, срезовима и општинама да путеве, поверене њиховом одржавању, одржавају или прирезом или употребом народне снаге, а на начин како је то Министар Грађевина, по одобрењу Министарског Савета, одредио новим правилником, који доносимо у овом броју са потребним коментаром. Одговор на службани акт од 12 маја тек, год.