Policija

Цодатак 11. и 12. бр. „Полиције“.

ЛРАВИЛНИК

о употреби народне снаге за оправку јавних путева. Донет на основу чл 289. Финансиског закона за 1924/25. год.

Члан 1.

Областима, окрузима, жупанијама, срезовима и општинама оставља се да путеве, поверени њиховој управи и одржавању, оправљају и одржавају или прирезом или употребом народне снаге на начин прописан овим Правилником. Кад која од ових самоуправних власти реши, било по својој иницијативи или на предлог грађевинске или полицијске власти да се путеви поверени њеној управи и одржавању оправе народном снагом, сваки порески обвезник са њене територије дужан је одазвати се позиву за рад на оправци тих путева. Од овога се изузимају: ђаци, војници, државни службеници и она лица, која су за рад. неспособна а при том су стања сиромашног.

Под државним службеником имају се разумети и свештеници свих признатих вероисовести који своје новчане принадлежности примају на државним касамг.

Председници општина, кметови и општинске деловође, који као такви радом на оправци пута руководе, ослобођавају се сваког друго лизног рада.

Женска лица ослобођена су личног рада али неми замене, ако су порески обвезници а нису стања сиротног.

Под пореским обвезником имају се разумети и акционарска друштва, разне конзорције, банке и сва друга правна лица која раде 3: добит.

Члан, 2.

Општинске власти дужне су сваке године саставити списак пореских обвезника у дотичној општини, који подлеже овом. раду Поред сваког обвезника мора се означити и величина. његове непосредне порезе, како би му се сразмерно непосред--