Policija

— 605 —

новца, који се свакога месеца обнародује у „Службеним Но_винама“ за наредни месец.

ЈХ.

_ Министарство Унутрашњих Дела пак, желећи да што је могуће више изађе на сусрет странцима у погледу посета наших бања и осталих летилишта, и да им олакша боравак: у нашој земљи, учинило је до сада следеће олакшице:

Ту Да се посетиоцима наших летилишта и бање дају визе за одлазак и повратак са роком од три м-ца.

2) Да се ове визе дају не само за једно место, већ на захтев молиоца и за више места, а по стварној потреби и за целу земљу.

3) Да се свима странцима посетиоцима наших бања и летилишта смањи такса за визу на 10 динара.

4) Ови се путници не морају лично пријављивати влас> тима, већ писмено преко хотелијера или издаваоца стана.

5) Исто тако је специјално је издат налог нашим Консулатима у Аустрији, да аустријским поданицима визирају пасоше за улазак одмах, без тражења дозволе од Министарства. или пак питања власти места, куда дотично лице жели да путује.

6) Учињеним споразумима са Маџарском и Аустријом, дате су обостране широке концесије путницима. Ови су споразуми потписати и сада се једино очекује њихово ратификовање,

т) Сем свега напред изложенога, Министарство стално. упућује подручне му власти, а специјално полиц, комесаре да. се према путујућем свету опходе са што више пажње и предусретљивости: да путницима без стварне и неопходне потребе пасоше не одузимају и кад то изузетно учине, да одмах врате: како путници ради тога не би претрпели ви најмању штету.

Даље, путујућем свету мора се редовно излазити на сусрет свима оправданим тражењима која се неби косила са постојећим прописима Специј. странцима, који су дошли у нашу земљу са визом нашега Консула, а рок визе није истекао, не може се наплаћивати повратна такса за визу. На пасошима. пак где рок визе није означен, повратна се виза у опште не може наплатити, ако није протекло 6 месеци од доласка дотичнога лица.