Policija

= 843 —

испрати у друго село, које даје исто тако свечан дочек. За време гошћења сељаци врше стражарску службу, чине све своје да се суровост турских органа не искали над борцима за слободу бар у њиховом селу.

Рођен као реакција на обест Турака према хришћанима, комитлук носи у прво време карактер наше хајдучије и ускоштва да би се доцније преобратио у организован покрет званичне Бугарске за бугаризирање Македоније, и најзад у покрет за деконсолидовање наше државе. У све три фазе планинци су му чинили главни ослонац да би се могао развијати И одржати. Природни њихов положај условио је појаву комитлука, која се у току времена развила у навику. Забачени у неприступачне гудуре, планинци из поменутих села постали су природни приврженици „комитлука“, његов главни стуб. Подред историских узрока да се комитлук код њих учврсти и стекне карактер укорењене навике, планинци имају м материјалних интереса, да се баве овим ризичним пословима. Они добијају од организованих села жито до чега би теже долазили да им комитлук није побољшао услове за издржавање, Наравно они жито добијају у размену за своје производе, месо, вуну, сир и др.

Нису ли заробљене комите толико пута псказале да се и сам горски штаб креће по тим селима, управо само се у њима и бави кад хоће да се јави на нашој територији и не усуђује се да задре од границе Треба схватити колико су удаљена та села од иначе слабо културних центара, колико забачена и раштркана по гудурама, па разумети: какав снажан ефекат чине наоружани и отресити људи, њихови редовни гости, који им се при«азују као ослободитељи, обећавајући им бољи живот у „самостојателној“ држави. „Све су државе самостојателне, па чак и дивља Албанија, само је Македонија несрећна. Благословен кум који ју је крстио! Од маке (муке) је добила то име, жалио се тако један простодушан планинац. Други је говорио о историји Пољске која је била раније несрећна као Македонија, док најзад није добила своје право и васкрсла, Кад ће Македонија да дође правде !

Прости планинци — овчари не би умели овако да резонују: све су они то чули од њихових гостију, који су тако чести у њиховим селима. с обзиром на погодан терен и бли-