Policija

_ 5аб

По чл. 2. ов. закона, мерина се наплаћује у корист касе оне општине, у којој се роба продаје, а по чл. 6. њу плаћа продавац, и на исту робу може се само једном наплашити.

Чланом 7. закона прописано је:

„Провогна роба, као и роба која се извози на страну ради продаје, не подлежи мерењу општинским мерилима, па ни плаћању мерине. Исто тако не подлежи плаћању мерине ни она роба, која се предаје железници на возидбу и ту мери ради одређивања шежине...“

Из ових законских прописа излази, да општински суд мма право на наплату мерине у корист своје касе:

а) кад год је продаја робе извршена у њеном атару, изузев случаја кад је роба продата ђутуре (чл. ]. зак);

6) кад на продату робу није плаћана мерина у другој општини (чл. 6. закона и чл. 11. правила за његово извршење)ји

У в) кад се роба не извози на страну, или не провози, ишли не предаје железници у циљу возидбе — даљег преноса. «чл. 7. закона).

Према овоме, тај суд има право, по мишљењу уредништва, да наплаћује мерину на сву робу, која се мерп на же„лезничкој вази у циљу продаје —- да би се утврдила њена тежина у циљу свршавања обрачуна између продавца и купца — ако само томе не стоје на путу наведена ограничења под а, 6 и 8.

По чл. 11. и 13, закона, општЕнски судови могу кажњавати продавце, који избегавају да плате мерину, новчаном казном од 10—100 динара, у корист своје касе.

Св. Бр. 2485.

1

Остоји А Рамандићу, деловођи општине засавичке (срез мачвански); _ - 1 |

Ако резервни официр није провео у указној државној служби најмање годину дана, не може се сматрати за квалификованог деловођу без положеног испита, јер звање резервног официра није исто што и државна служба, у смислу закона о чиновницима (чл. 2. правила о полагању испата за гопшт, деловође).