Policija

50

говом дому, под присмотром. Према овоме, време које осуђени проведе у затвору, по другој пресуди, или под криви„чном истрагом, има му се урачунати у издржање надзора. Ово у толико пре, што је надзор казна са одређеним роком трајања, и што се отпочето извршење казне не може прекидати. Св. Бр. 2067.

ХХ.

Суду општине борчанске:

1. На државну помоћ од 250 динара месечно квалификоване општинске деловође имају право по самом закону (чл. 275. фин. зак, за 1924-5 год.), и с тога ово њихово право не зависи од добре воље или ћефа појединих органа власти. Према овоме, чим се утврди да један општински деловођа има право на ову помоћ, односно да има потребне квалифи-

_ кације за општинског деловођу (в. у „Полицији“ за ову год.

Бр. 15—16 рубрику „Поуке и обавештења“, ХХШ), надлежна финансијска власт мора му ову помоћ издавати, онако истокао што државним службеницима издаје додатак на скупоћу и Т. д. Ако је тачно, да. финансијска управа одбија исплату помоћи појединим деловођама за то што у њиховим општинама није покупљена сва пореза, онда је то очигледна злоуротреба власти, за коју одговорно лице може одговарати и дисциплински и пред редовним судовима, Шта би радио дотичан господин кад би његова претпостављена власт наредила, да му се обустави издавање додатака зато што у његовом. реону није покупљен сав порезр Он, у осталом, заборавља, да је за послове у општини одговоран, на првом месту, председник општинског суда, а општински деловођа само у онолико, у колико му је ова одговорност специјалним законима у дужност стављена.

2. Закон о устројству војске и морнарице не предвиђа за општинске деловође казну отпуштања из службе. Казне по овом закону у осталом и не изричу војне власти, већ. грађанске, према наређењу Министра Војске и Морнарице, од 5. децамбра 1923. г. ФЉ.Бр. 53320. („Полиција“ за 1924. г.. Бр. 1—2).

Св. Бр. 1091.