Policija

— 861 —

иступа, одлучила је Украјинска Влада, да у превентивној сврси уреди тако звану дечју полицију. У тој полицији бићеи дечака који ће вршити улогу младих детектива.

етудијабугарских полицајаца. — Пре кратког времена вратили су се са студија из Беча седам бугарских полицајаца, који су били специјално послати да «се усаврше у теоретској и практичној спреми у Бечкој полицији. Према извештајима бугарских листова, полицајци су понели најлепше успомене са овога информативнога студирања. Њима се дала прилика да на пракси виде примене свих модерних криминалних средстава са којима располаже бечка полиција ка:о у погледу сувбијања криминалитета тако и у другим правцима њенога рада.

чување границе пољеко-руске — У циљу боље заштите реда и безбедности на граници према Русији, Пољска Влада је организовала једну специјалну армију управљану официрима од каријере, којој је ставила у дужност да се брине о граници и граничној територији неколико километара у позадини.

Органима теармије издаваће се дупле плате. Поред тога из

ведена је најдетаљнија инсталација телефонска и телеграфска на целој граничној линији и по најмањим постајама.

Ова специјална полицијска војна трупа ступила је у дејство првог новембра ове године.

Потребу за овим великим издацима код Пољске Владе изазвали су повремени организовани бандитски напади од стране руских поданика, који су по који пут бројали по 200—300 лица, на форму наших качачких банди.

Радио у служба јапанске 1олицијв. — Јапан има полицијску телефонску мрежу преко целе, земље, којој су прикључена и најмања места. У окрузима који су били земљотресом опустошени уређен је сада радио промет покушаја ради, наравно поред обнове ранијих мрежа.

Мучилиште чикашке полиције. — Како јављају америчке но-_ вине употребила је полиција у Чикагу код саслушавања у ствари уморства некога дечка средновечне методе да изнуди признање. Три учитеља хрватске школе, који су били ухапшени због сумње уморства од полиције, навели су, када су били отпуштени, да су били неколико дана у подрумима полицијске зграде у просторијама на-

5.