Policija

Пра И а

— 868 —

званим од народа „собица златних рибица“, фиринарнији начин да признају своју тобожњу кривицу. Истрага је наређена.

Нова варошица. — Указом Њ. В. Краља од 19. октобра 1924, г., на предлог Министра Унутраш-

њих Дела, а на основу 5 6. за-

кона о местима, решено је да се село Доња Шаторња, у срезу јасеничком, области шумадијске, по изјављеној жељи грабана прогласи за варошицу под истим именом. (Службене Новине од 30. октобра 1924. год, Бр. 2489.

Међународна јавна сигурност. — Тако се зове нови службени орган међународне кривичнополицијске комисије, који је почео излазити у Бечу под уредништвом дворског саветника Др. Оскара прелера, из бечке полиције.

Према закључцима комисије од маја месеца ове године, о чему смо имали прилике да обавестимо своје читаоце, лист ће бити међународни орган за важније потере, а поред тога доносиће службена саопштења комисијска, као и чланке одличних полицијских стручњака и важне новости из криминалнополицијске службе.

мучени на најра-

Потернице и службена саопштења излазиће на четири језика: фрацуском, енглеском, немачком и талијанском.

Публикације које потичу ољ стране полицијских власти објављиваће се бесплатно.

Лист ће изалазити најмање два пута месечно. Цена листу је 55 швајцарских франака на годину. Ако се број претплатника појача, цена ће се у толико смањивати.

Власти или појединци, који би: желели да се претплате, могу то учинити или директно на адресу: „|тегпаНопаје ОНешћсбе јеђегћен“ — Угеп 1 — ТебоНепппе 11 — или преко уредника нашега: листа г. Лазаревића, као члана. међународне полицијске комисије. Полиција за заштиту животиЊња. — У оквиру париске позорничке трупе формиран је ових дана нарочити одред позорника, чије ће људство имати искучиво задатак да по улицама спречава мучење животиња, а: нарочито коња. На по се имаће да: мотри: да лису коњи правилно: упрегнути, да ли кола:нису претоварена, и да ли кочијаш одвећ: свирепо не туче коње. Ови полицајци носе уноформу као и остали париски позорници, : распознају. се по плавој, црвено: уоквиреној траки око левог ру—