Policija

Х 05 2

жава, на којој се налази наслижана коњска глава.

Споменик у рату погинулим падиским полицајцима. — 30. октобра ове год. открила је полиција под председништвом ђенерала Нолета Министра Војног споменик подигнут у славу својих другова погинулих у рату. Споменик је дело вајара Жана Алара, члана института и налази се под сводом главног улаза касарне Децелестин.

Када је у 1914. год. влада позвала полицију да јој стави на расположење изгвесан број офи-

дира и наредника за војску ода-

звали су се томе позиву на стотине добровољаца одушев-

љених патриотизмом. Пошто нија било могуће оставити Париз без главних полициј-

ских сила били су коцком иза-.

'брани они, којима је пала част да иду у рат, 13 официра, 400 наредника и редова прешли су у пешадију. Скоро сви су били унапређени за официре, на бојном пољу. Више од двеста, погинули су. 65 офижира и 600 стражара прешли су доцније у разне формације војске: пешадију, коњицу, судске капетане и ваздухопловство. 110 крстова часне легије, 234 војничких медаља, 416 похвалница, јесте биланс славе Париског Полицијског Кора.

За време рата војни је заповедник Париза истакнуо такође у дневној заповести од 11, јуна 1917. године славне жртве мртвих из париске полиције.

Две конференције у Друштву Народа 0 мерама за сузбијање пушења опијума. — Ових је дана отворена у Женеви прва међународна конференција, која ће се бавити питањем како би се практично применили закључци Хашке конвенције из године 1912. Задатак је ове конференције да се дође до споразума између држава које имају земље где се пуши опијум, како се може постепено укинути та навика. Изасланици Британског царства, Кине, Француске, јапанске, Холандске, Португалске, Сијама и Индије присуствовали су овој конференцији. Задаћа је друге конференције била шира. Она је претресала проблем фабрикације Алкалоида и продукције за извоз пресног опијума и листова такозване биљке Коко, Она је одржана на 15 дана после прве у Женеви. На конференцију су позвани чланови Дру-

"штва Народа и све друге др-

жаве које производе или фабрицирају опијум иди друга средства слична опијуму, па међу њима и наша. . Задаћа ове друге конференције врло је тешка. Специ-