Policija

— 19 — “ прегледа болеснике у амбуланти, болесне за болницу. одваја и упућује на лечење. Болничарке у болницама су спремне, ваљане, милосрдне и према болесницима понашају се хумано не водећи рачуна да су то осуђеници.

7. Политички кривци:

Они су обично смештени одвојено, Допушта им се два сата излаза у башту. Исхрана није боља. У колико им сам завод из својих средстава не може дати добру храну, допушта им се, да храну добављају споља. Они обично имају своје штићенике у сродницима, пријатељима, партијским организацијама и другим друштвима и ови им шаљу разне животне намирнице, -

Тако изгледа хигијенско стање у казненим заводима пољске републике, -

Д-р Хран М. Јоксимовић.

ДАНАШЊИ КАРАКТЕР ЧЕТНИЧКЕ АКЦИЈЕ, У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ.

завм –—-—

Значај и улога наших контра-органивација.

|.

Остаје за свагда необорив факат, да се бугарско име чајвише распрострло у Македонији путем тероризма и установом егзархата. Пре тога се становништво у земљи обележавало српским именом или именима појединих градова и. крајева. Најчешће су се пак сами мештани називали „рисјани“ и „каури“.

Од постанка бугарске државе 1878. године почиње да се вештачки ствара бугарски националитет, И пре тога нешто се радило, али прави организован рад, почиње по Македенији од оснивања бугарске државе. Установом егзархата обезбеђен је успех: народне масе су биле расположене да иду ономе, који буде створио независну, народну цркву и на тај начин одстранио из земље омрзнуто грчко свештенство. Победом на Сливници, отворене су биле за Бугаре најлепше перспективе:

28