Policija

06

они су знали и умели да добивену победу искористе, да обзнане свој војнички и политички престиж, Свему томе ишао је у прилог тај факат, што је Русија кроз целу другу половину прошлог века водила бугарофилску политику, и то она Русија, „света, православна, славјанска“, чији су култ мали балкански народи дизали до неба. Кад се узму у обзир партиске и династичке борбе у Србији, које су је деценијама раздирале, апсорбујући јој сву нажњу и моћ, постаје јасно и разумљиво, што су се Бугари за тако кратко време учврстили, захваљујући нарочито црквеним општинама и четничкој акцији. За три—четири деценије успело се да се једном делу македонског становништва наметне бугарско име и бугарска народна свест,

Тек око 1903. године јавља се српска акција, која има више дефанзиван карактер, да се српска ствар колико толико сачува.

И доцније од 1912.—1918. год, бугарске комитске су чете ратовале за стварање Велике Бугарске, за присаједињење целе Македоније бугарској држави. Нарочито је у живој успомени њихова акција 1914.—15. године, у оним тешким данима кад се сва пажња поклањала борби са северним непријатељем. Оне су почеле акцију много пре започетих непријатељства са Бугарском, као да су хтеле да нам пркосе и ставе до знања да пораза на Брегалници фактички није било, да је битка само одложена за доцнија, срећнија времена.

Међутим, шта бива после рата 2 Бугарске чете истичу као свој циљ — Независну Македонију. Њихова борба добива нови, савременији карактер. Руска револуција извршила :е снажно дејство као свуда и по балканским земљама; право самоопределења народа побудило је Македонску Револуционарну Организацију да доведе у склад своје тежње са општим духом времена, Раније деценијама експонент бугарске политике, она после Доброг Поља, притиснута обесхрабљењем И општим поразом Централних Сила 1918. год, саображава своје аспирације новим схватањима. За наше је доба неморално битк ма чији експонент, а похвално је и херојски бо„рити се за идеје крилатице за које су се и савезници борили.

" Зато организација усваја коначно концепцију о Независној