Policija

— 22 —

македонска. Зато јој треба дати аутономију и увести је као равноправног члана у савез балканских држава, који би био грудобран капиталистичкој најезди на Балкан. Социалисти су били конструисали лепу теорију и нашли идеално теориско решење. Ко зна само да ли би при њему остали да су Откуд били одлучујући фактор у политици.

Код македонске емиграције у Бугарској јавили су се били покушаји да се обрађивањем фолклора створи научна основа за поткрепљење њихових политичких ревендикација. Колика се у томе правцу успело, немогуће је објаснити; факат је да су искрени поборници споразума између Срба и Бугара пре ратова стојали са сооиалистима на истоме терену.

Али, сила прилика и догађаја била је јача од лепих теорија и формула склопљених ад ћос, Догађаји су ишли другим путом, необзирући се на теориске конструкције егзалтираних словенофила. Они су расправили за свагда македонски проблем око кога су годинама водили распру етнолози и историчари. Они су зариљали дубоку бразду код Царевог Села и на Малешу. Ма како да М. Р. 0. саображава своје тежње невоме добу, ма како она да се представља, све је то један дон Кихотски посао за паметне људе. Словенске масе, које су ти догађаји увукли у оквир наше државе, не осећају се рђаво у Њој и не помишљају да садањем стању даду какву другу форму. У три рата цементирано је једно стање које је савкционисано свима међународним уговорима. Има да буде онако како је историја наредила — то је мишљење не само наших пријатеља већ и свију трезвених људи.

П.

На жалост, Јужна Србија је увек поприште борби. И поред тога што се цео свет гнуша рата после његових страшних последица, које су још увек у живом сећању, те је прегао да се подигне и ради, некоме је стало да се крвопролића продуже. После Кадрифалкова, Тонатараца и других места, где је толико добрих људи пало, намеће се само по себи питање: због чега се све то ради2 Има ли лека томе злу

У прошлом чланку објашњено је како се одржава македонска убојна снага с оне стране границе. М. Р. О. није могла ни сањати — и ако постављена на нову основу — да