Policija

54

Македонији, која је раније живела само у главама неколицине одушевљених патриота.

Сви су народи постали „самостајателни“; чак су и дивљи Арнаути добили независност; право је да и Македонци, који представљају посебан народ, имају самосталну државу, која ће ући у савез са осталим балканским државама.

Да М. Р. О. акцептира ову идеологију и да је пропагира био је — поред повољних субјективних услова код њених присталица, на које је дух руске револуције и Вилзонизма деловао — и тај разлог што се таква идеологија у наше време да боље схватити и пропагирати у иностранству. Шта зна иностранство: ко су били Протогеров и његови људи пре рата и за чији су се интерес борили2 Главно је да су они сада фанатични поборници идеје коју су били баш Велики Савезници записали на својим заставама Цео напредни свет, нарочито Нова Русија и Америка, истакли су као претходни услов стварања међународне сарадње да се сви народи ослободе туђинског ропства, организују у националне државе, како би могли ступити у ближе односе са другим народима и тако радити на општем људском напретку.

Отуда долази да сва акција М. Р. 0. од 1918. г. па до данас и у иностранству и преко своје штампе, а нарочито четничком борбом на нашој територији, носи карактер борбе за образовање нове македонске државе. У многим судским процесима утврђено је да су четничке војводе на сеоским зборовима објашњавале: да ће Срби из јужних области отићи, да ће Македонија помоћу иностранства добити „самосто- | јателност“ и Т.Д. |

Идеја о Независној Македонији није нова и ако ју је скоро М. Р. О. усвојила. Она се родила из оних бескрајних расправа о Македонији, те се из двеју супротних теза логички јавила и трећа, која представља средину.

Балкански социалисти су на Конгресу у Београду 1908. год. стали на гледиште: да је једини спас балканским народима уједињење у једну федеративну државу, у коју би слободна Македонија ушла као равноправни члан. Заиста, за стварање терена, на коме се има постићи споразум социалистичких партија на Балкану, није могао да се нађе срећнији модус: Македонија није ни српска, ни бугарска, ни грчка, већ