Policija

25

за који друге установе нису знале. Давањем свечане заклетве ови су се функционери обавезали на велику службу коју су добро вршили. Да би се формирао кор наших вољних помагача, одн. да би се њихов број увећао и обучио, то је могуће само у оквиру организације и на познати начин. У ове би се првенствено примали они који су осведочени противници комитлука и који би били у стању да врше активне службе. Контра организација имала би своје инстанце по свима селима, као и своје наоружане чланове са војводама, војнички и морално оспособљене, да саме приме увек борбу и учине све потребне услуге државним властима. Нарочито би њихова информашивна служба била драгоцена. Оне би добро познавале стање у својој околини, те би сваки покушај противников могле да благовремено доставе. Наши су органи највише патили баш због тога, што нису своју околину добро познавали и што нису имали на кога да се ослоне.

Противник се у неколико учврстио на нашем тлу радом у организацији. Он се може одатле најбоље сузбити ако се примене ове мере којима се и он служио. Не треба никад губити из вида да ће се комитлук онемогућити коначно тек онда, кад народ прими борбу на своја плећа и стога народ одн. његове најактивније људе треба обучити и обвезати на ту борбу. Ф

2. Преко активних помагача, који би се формирали у оквиру контраорганизације, као и преко чланова ових к. организација, могу да се оживе стари српски обичаји, које је туђинска пропаганда давно забранила. К. организације могле би да покрећу разне манифестације националног карактера.

3. Преко организованих чланова могло би да се пропагира грађанско васпитање. Из судских пресуда види се колико је несрећника отишло на робију само зато, што се пријављивање чета властима узимало олако или се уопште није познавало то законско наређење. У свима модерним законицима предвиђене су казне за оне грађане који знају да се припремају злочина дела а власт о томе благовремено не известе, А шта је друго непријављивање чета него злочин према држави, који се често и несвесно чини! Строгост закона и за пасивно помагање могла би се на овај начин обананити.