Policija

96 —

КРИМИНАЛНИ ИНСТИТУТ БЕЧКЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ДИРЕКЦИЈЕ

Последњих година настао је један велики обрт у поступку са злочинствима и злочинцима код многих држава. Докле се, на пример, до скора сва криминална питања третирала пеглавито са гледишти казненога права, дотле се у последње време ти проблеми посматрају и студирају и са многих тачака као што су: питања форме њиховога приказивања (Рћаепотепојорта); питања узрочности њиховога постајања (АеноЈорћа), као и питања њиховога сузбијања, њиховога поступања и спречавања која се нарочито криминалистима —— практичарима стављају у дужност.

За лица, која су себи ставила у задатак, да припомогну борбу са криминалитетом у једној земљи на сваки начин да се појављује потреба да се и специјално васпитавају у разноврсним гранама научнога поља како би могла постићи потребне квалификације и рутине за успешно постигнуће комчтликованих задатака.

Као што је познато, до сада су професионалне криминалисте добијали своја стручна обучавања из криминалистике на универзитетима. Та сазнања нису се, међутим, показала довољна за специјално образовање једнога криминалисте од струке. За криминалисту потребне су и друге дисциплине, сем оних које се налазе на разним факултетима.

Ми смо до сада имали прилике да у листу објавиме установљавање много ново-основаних института и виших специјалних школа у разним културним државама европскога запада у циљу професијоналног образовања криминалиста.

Сада имамо да забележимо још један такав стручни институт који установљава бечка полиција, за специјално стручне усавршавање полицијских и судских криминалних чиновника у Аустрији.

Предавања на томе институту трајаће две године — четири семестра.

Први семестар почео је 10, новембра прошле 1924. год.

Институт ће стално у будуће примати ученике у нове курсеве, и на тај начин уносити нова и нова сазнања у праксу