Policija

— 491 —

схватање приватно-правних односа, те прикривали чак и директно буржоаску садржину пролетерском фразеологијом. Са друге стране у сфери правних односа, који су у мањој мери везани са материјално-економским темељем, они су тежили да даду самостално стварање, (које би одговарало духу комунистичких идеала, али због практичне неопходности нису могли, да доследно остваре своје тежње па уоједз — појепз и ту су доцустили компромисе.

Ван сумње, услед тога, што су бољшевици морали у више тачака попустити и у законодавству регулисати на компромисни начин сферу, у којој су за време ратног комунизма владали само уништавање и пљачкање, настале су промене, Сада ћемо видети, како стоји ствар са принципиелним начелима грађанског права и са његовим основним институцијама

Што се тиче главних, општих принципа једнакости свију | грађана пред законом и стабилитета у закону признатих права, видимо, да и у новој ери побољшавања нема, ма да је сфера приватних права удаљена од политике. То се види најбоље из законског прописа, у којем (чл. 5. уводн. зак.) се бев икаквих ограничења допушта проширавајуће тумачење грађанских закона у свим случајевима, ако то захтева заштита интереса радничко-сељачке државе п радећих маса. Дакле ту налазимо директну привилегију класног карактера, због које могу доћи. колосалне злоупотребе од стране владе и чланова пролетерске класе, а нарочито у сфери имовинских уговора, код којих други контрихенат не припада пролетерској класи.

Друга заиста невероватна формула (чл. 1.) гласи, да се „приватна права штите законом изудев случајева, ако се та права отварају у дрошивречности са њиховим економским циљем.“ Проф. Завадски мисли, да ову формулу може примењивати само суд и наводи, да чак и неки од правника-комуниста то признају; поред тога тврди, да су намере састављачи ове формуле биле преширине, али нису добиле законске путеве за своје остварење у животу ; због тога, у колико совјетски суд неће падати у самовољу, он ту добије само могућност, да се бори са т. зв. шиканом, као што са њом боре и буржоаски судови.")

у

7) Проф. Завадски, г. с. д., Зборник, т. 1, стр. 16—18.