Policija

— 503 —

пак у питању избор осталих поглавара, кандидацију врши представничко тело под председништвом среског начелника односно његовог заменика. Кандидација општинског и окружног бележника, и општинског и окружног лечника врши се увек на основи јавнога стечаја, који је расписао срески начелник и објавио на читавој територији жупанији, а по потреби и на територијама суседних жупанија или целе државе. За свако место поглавара које се има попунити, морају бити кандидована бар три лица; од овога се одступа само онда, ако се заупражњено поглаварско место три лица нису пријавила. — Избор поглавара може се обавити на два начина:

акламацијом или гласањем. Гласањем се избор врши само овда, ако то траже бар десет бирача. У том случају гласање се

врши бележењем имена и гласова бирача, дакле јавно. Бележење и пребрајање гласова врши једно изасланство, које одређује изборни председник. — Општински односно окружни бележник, општински односно окружни лечник и кмет бирају се апсолутном већином гласова. Не добије ли код првог гласања ни један кандидат ту већину, избор се врши изнова, али само између она два кандидата, која су код првог гласања добила највише гласова. Код избора осталих поглавара довољна је релативна већина код првог гласања. У случају да два или више кандидата добију једнак број гласова, одлучује копка. — За време избора води се записник, кога потписују председник, бележник и два повереника. Потпис повереника вије услов ва ваљаност записника, ако су ови своје потписе одбили да даду. Потребно је само да то буде констатовано у записнику. Записник мора садржавати све битне догађаје, који су се догодили за време избора, као и све протесте. Против избора поглавара жалба је могућа на жупанијску скупштину а против одлуке ове последње на министра унутрашњих послова.(")

6) у варошима с уређеним магистратом све чланове поглаварства бира представничко тело, изузевши полицијског капетана. Овог последњег поставља доживотно велики жупан. · Доживотно се бирају бележници и лечници, а сви остали чла-

(1) Ако је разлог жалбе горе споменута сродничка веза између кнеза, благајника и бележника, против одлуке жупанијске скупштине могућа је у смислу 5, 29. 3 ч. ХХМГ. од 1896, и жалба на управни суд.