Policija

— 517 —

се не коси са законом, владином наредбом (уредбом) и државним обичајним правом, а да не вређа самоуправни делокруг општина.

Да се статут може и извршивати потребно је да га над-лежни Министар снабде својом визом. Ову визу Министар не може ускратити, ако статут има све услове за своју важжност и ако не штети јавне интересе државне. Своју одлукуо "неодобравању статута Министар је дужан да образложи, изузев полицијских статута, али ова законска одредба је без законске санкције и за противно поступање само се може позвати Минислар парламентарним путем на одговорност, јер по2 8. ЖХ. 3, чл. 1907. предвиђа се поступак пред управним судом само онда ако Министар тражи измену или прераду стагута. Статути, који се односе на полицијске прописе (нешто слично -8 326. Срп. Казн. Закона) доносе према 8. 5. 6–10. ХГ. 3. чл. 1879. г. на начин означени у закону, који гласи:

»5. 5. За важење муниципијског или градског статута потребна је виза Мин. Ун. Дела.

Градски статут ради тога има да се поднесе поджупану, који ће је спровести са својим мишљењем у року од 8 дана на "одобрење Мин. Ун. Дела.

Мин. Унутрашњих Дела може да услови потврду статута изменама и лопунама, које тражи, а потврду може и уопште ускратити, ако постоје важни разлози за то.

Ако се Ман. Ун Дела никако не би изјаснио у року од "60 дана од подастирања, статут се сматра ћутке одобреним.

9. 6. Ако се покаже прека потреба за то може муниципија или град свој статут по доношењу и обнародовању одмах да изврши и пре министарске потврде. Но сваки таки статут „дужна је дотична власт п сле његовог донашања у року од 24 часа, али свакако пре обнародовања поднети Мин. Ун. „Дела и у пропратници нарочито истаћи да је приступила привременом извршивању статута. Градске власти (НЗ. само градова са уређеним сенатом) ће такове статуте подносити преко "поджупана који је дужан са својим мишљењем, да их спро„веде на потврду најкасније за 24 часа. Ако би Министар Унутр. Дела укинуо важност привремено примењиваног ста"тута, дотична власт не би могла такав статут да донесе према 8. овом пре истека 6 месеци.