Policija

=— 15 —

сама типичан месни карактер, те да су због тога код проналаска у првом реду позване и интересирине власти дотичне покрајине. Осим централног органа за целу државу постоји институција редарствених журнала и код полицијских власти других држава, те су већ и код нас уведени и то код редарственог равнатељства у Загребу. полициске дирекције у Сарајеву и код полициске дирекције у Љубљани. За љубљанску и мариборску област излази већ од 1924 год. „Полицијски Дневник“, којега се шаље у 103 примјерака оружничким станицама те већ функционира по горе-овзначеном принципу.

Важно је питање како да буде организиран криминални уред. Веће полицијске власти наше државе имаду већ сличне уреде, које су уредиле и попуниле по општим принципима жриминалнстике те по локалним потребама, У следећим ћу оцртати почетком прошле године на ново уређени криминални биро полицијске дирекције у Љубљани, којега никако не сматрам потпуноме перфеквим те би било због тога у интересу ствари, да се то питање у овом листу подвргне дискусији.

Евиденца злочинаца и кривичних дела дели се у следеће групе,

А. Евиденца по имених свих лица са којима је полицијска дирекција у криминалном погледу имала посла.

Б Евиденца злочина и злочинаца по категоријама специјалитета у колико су кривци познати или којих је лични опис познат.

В, Евиденца кривичних дела по предметима или начину извршења, гдје сторилци нису били пронађени.

Г. Евиденца лица тражених у „Полицијском Гласнику“ „Полицијском Дневнику“, и у свим полицијским листовима наше државе и иностранства.

Д, Евиденца дактилоскопичких листова.

Ђ. Евиденца фотографија.

Е. Евиденца изрезака криминалних вести наших и новина на страни. ;

Ж, Криминални музеум. који је тек у развоју.

За очевидност под групом А употребљавају се криминални арци дуги 34 У, и широки 21 сантиметар, који садржају следеће податке: | |