Policija

= (169 —

Треба најзад да и злочинци знају, да ма какву ситницу. незакониту буду учинили, наука нас помаже да пронађемо трагове њиховог пролаза, доказ сигурнији него многа човечија сведочења.

Ми ћемо у неколико речи указати својим колегама на интересантну примену у судским истрагама најновијих физвичких апарата, који сигурније но човек откривају природу разних трагова. У полицијским експертизама готово се увек располаже са незнатним количинама материје. То је у осталом и сасвим логично и разумљиво да фалсификатор, који има са својом лупом и микроскопом, хемијски арсенал, хотелски лопов са гуменим ђоновима и рукавицама, убица, који меће ватру под своје жртве, избегавају на све начине да оставе ва собом ма какав идентификациони елеменат. И када полицајци стигну на место злочина ништа на први поглед не може их упутити у њиховим истрагама. Ипак треба са највећом пажњом расмотрити место злочина: ево овде једна мала мрља крви. велика као врх чниоде, коју злочинац није могао спрати; тамо, она дрвенарија носи неку огреботину, која је сачувала малу длаку некаквог штофа; мало даље ово парче завесе, пробушено убичиним метком, који се није могао пронаћи.

И, у тишини полицијског лабораторијума, експертиза отпочиње. Подаци, које она даје, увек су интересантни, и ако она не означи одмах кривца упућује врло често пТВНГУ у добром правцу.

Познато је да су светлосна зрачења испуштана од тела окарактерисана њиховом дужином таласа. Жели ли се знати, ла пример, која је дужина таласа зрачења издата од олова Потребно је да се испари мало од тога метала помоћу варница једног индукционог калема. и да се управе тако добивени зраци ка једном „спектрографу“. Овај физички апарат састоји се из једне црне собе која садржи призму и оквир за фотографске плоче; једно сочиво баца лик електричне варнице на један тесан отвор: зраци пролазе затим кроз призму која развија спектре на фотографској плочи. Тако олово испаравано варницама утиска на осетљивој фотографској плочи, један извесан број црта, чије место, тачно одређено у спектру. представља дужину таласа. Спектрограф је одлична справа која даје тачне резултате у рукама једног експерта. Ево при-

„Полинаја“ | 4