Policija

===

у

-— 908) —

ралне представе без бојазни, да ће изгубити који уносни оглас. Не достаје за то неколико осамљених чланака. Једва изађоше, већ се забораве. Треба праве борбе, свагдашње борбе.

4. Узгојни филми.

Разборита употреба кинематографа код обуке може да имаде за школе врло добрих последица. Наравно сви ми знамо, да кинематограф не може да замени књигу, учитеља ни тумачење на табли; али може да буде нужан допуњак свију средстава обуке, може да помаже и поспјешује посао разбирања, може да помаже боље схватање, може да одстрањује двојбе настале усменим тумачењем, коначно може да боље учврсти у памети ученика оно што му зорно предочује. На тај начин постају предавања учитеља живља и кориснија.

Исто тако ваља код општих кина настојати да се скрене укус пиблике спрам занимљивих узгојних и поучних филмова; ваља публику упознати с њима. Соколимо овакове филмове нашим поласком, помозимо их и новчано, јер честит кино не може да живи сам по себи Настојмо да добијемо уза се равнатеља кина не тражећи такса за овакове представе.

5. Добар кино.

Само оно можемо да макнемо, што надомештамо. Управо како робијамо неваљалу штампу са ваљаном, неваљалу књигу са добром, супротставимо неморалном кину морални кино. Дајмо нашој омладини, нашој деци, нашим радницима морални, узгојни филм, те ће мо моћи да се надамо, да ће сами доћи да траже своју наобразбу. |

Ипак морамо одмах да опазимо, да је нека погибељ физиолошка и психолошка спојена већ са природом кинемато"графских представа, те да ће вазда постојати без обзира на њихову моралност. Живчана узрујаност, коју узрокује филм, моћи ће да се смањи само ако се скрати трајање представе и ако се представе буду давале ређе. +

Код избора филма ваљати ће да поновно проучимо оно што дајемо пред очи младежи. Наш рад ваља да је прије свега превентиван, који се састоји у томе, да одстранимо све оно, што би могло погибељно деловати буди на ум буди на. "срце младежи.