Policija

— 809 —

Прије свега одстранити ће мо све оно што хвали неваљалштину, дакле све представе у којима се хотиће суставно уништава морални закон буди дирекино, буди, обилазним путем, што је још горе. Ваљати ће надаље одбити представе, у којима је неморално понашање приказано и развито пријатно тако, да може да служи примјером за друге. Ниједна сцена не смије да младежи предочује како се вара и чему служи варање, нити који су разни начини убијања. Нека младеж никада не види на филму крађе, јер је сугестија крађе за младеж најпогубнија, пошто јој младеж тако лако подлеже. Крађа је наиме на дохвату свакога у свагдањим приликама. Нека се нигда у ниједној форми, дакле нити у шаљивој, не приказују младежи филмови, у којима рађа успехом непоштено дело. То значи да поучавамо младеж, да зло рађа. добрим, да се из неприлике можемо да извучемо преваром а то је најпогубнија сугестија. Једном речи тко описује злочин подучава злочину; филм, који приказује злочин, подучава у злочину.

Заблуда је, када се дозвољава за младеж сваки филм, у коме се неваљалштина кажњава и доброта награђује. Неваљалштина се не смије никада приказивати деци, дакле ни онда ако се на концу кажњава. Ту се наиме извргавамо потибељи, да младеж неће ни замјетити моралне санкције, а вапамтити ће само зло. Ако се већ хоће да прикаже зло, онда мора да буде вазда срамотно, одвратно, да никада не побеђује, нити привремено.

Ово што рекосмо односи се на разбор младежи. Код избора филма не смемо да заборавимо ни срца младежи. Сумњиво је све оно, што је кадро да у њему пробуди нагоне, пожуде, страсти, ма и не биле зле по себи. Ваља дакле одстранити све што је непристојно и што буди полну сугестију.

Код избора филма ваља да радимо или позитивно Или конструктивно. Ваља да изаберемо филмове, из којих ће младеж црпсти право знање, те филмове, у којима се узвисује крепост. |

У разним државама схватили су људи добра срца сву важност моралног кина у борби против коруптивног. Имадемо цели низ овакових подузећа у Америци, Енглеској, Хо-