Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХЛ || СВЕСКА ЗА ДЕЦЕМБАР 1925, Број 23. и 24.

КАКО ЋЕМО ДА ЗАШТИТИМО МЛАДЕЖ ОД КОРУПТИВНОГ УПЛИВА СЛИКЕ И ФИЛМА, КОЈИ ЈУ ПОСТРЕКАВАЈУ НА ЗЛОЧИН И НЕМОРАЛ.

(Међународни казнионички конгрес у августу 1925. у Лондону.) (Свршетак.)

Ш.

Међународни превентивни рад.

На другом међународном конгресу за заштиту младежи 1921. год. прихваћена је једногласно ова резолуција :

„Пожељно је, да међународни уред за заштиту деце, · чим се конституише, изазове међународни споразум о томе да се сачува младеж од погибељи Ннеморалног кинематографа“.

Међународни уред за заштиту младежи удовољио је овој жељи тиме, што је публицирао законе разних држава, који _ се на тај предмет односе, и мере, које су предувете, те успехе, који су до сада получени,

На дневном реду првих трију заседања међународне удруге за заштиту младежи бијаше међу осталим и питање, како да се заштити младеж од неморалног кина. Питање је остало ја зизрепзо с обзиром на међународну конвенцију потписану у Женеви 12. септембра 1923. под протекторатом Друштва Народа. Ова конвенција није испунила наде, које су се у њу постављале. Она се ограничила на то, да у чл. 1. забрани обсцене филмове. Али након помнога проучавања питања, да ли је могуће уврстити у конвенцију дефиницију речи „обзсепо“, која би била прихватива за све државе, дошло се до закључка, као и године 1910, да то није могуће, те да се мора препу· стити свакој држави, да даде овој речи значење, које јој се према њеним законима чини исправним.

· „Полиција“ 1