Policija

ву 5

Али филм може да буде погибељан га младеж, ма да "није обзсеп. Унаточ томе није се конференција упустила у расправу питања међународног споразума, да се сачува младеж од деморализаторног кина. Било би пожељно, да дипломатска конвенција изазове уведење уреда за контролу филмова у свакој држави, у којој га још нема, који би радио по државним законима, а чије би одредбе биле санкционисане судским или управним мерама. Централни међународни уред, који би овисио од међународне удруге за заштиту деце, служио би као спона међу разним народним уредима. ј

Овај међународни уред имао би да централизује, успоређује и публицира све исправе, које се тичу конвенције и даје корисне обавести гледе неморалних филмова, да се од њих заштити младеж,

Међународни уред могао би да учини драгоцену услугу доброј ствари, кад би соколио добар кино.

Али уз овај међународни уред ваља нам особито препоручити међународну удругу друштава за добар кино. У ту сврху ваљало би се ослободити сваке регионалне предрасуде и народнога ексклузивизма.

Предлози: Ради све више растућег броја кинематографских представа, противних моралу и јавном реду, који подстрекавају машту на нездрав начин, потичу на скаргдност и непристојност, те провоцирају или разлажу криминална дела, ваља се борити против деморализаторног кина. Уз мере приватне иницијативе, која имаде уз помоћ школе н штампе да узгаја публику, имаду да се подузму и законске мере, да се заштити јавни морал, а првенствено деца и младеж.

Деци, која још нису дорасла до школе, имаде се забранити полазак свакога кина,

Младежи до навршене шеснаесте године имаде се забранити полазак кина за одрасле. Ова забрана мора да буде апсолутна, те вриједи и за ону младеж, која иде у кино У друштву родитеља, штитника или другога лица, које пази на њу.

Пожељно је, да се ова забрана протегне и на помоћне представе (монолози, песме и т. д.).

За ову младеж имаду се увести забавни и узгојни филмови, које ће одобрити посебиа комисија након што их је сама видила.