Policija

= 000

некима је одузето све што имају, казна иде на хиљаде. 2. када се узме у обзир да су кривци код торбарења обично: | људи економски слабији, онда таква казна поред незакони| тости — садржи у себи и приличну дову неосноване суровости и неправедне строгости,

Самуило де Мајо, адв. приправник.

НЕКЕ НАПОМЕНЕ О ПЛАЋАЊУ ДОПУНСКЕ ПРЕНОСНЕ ТАКСЕ

Пошто се приближава нов таксени период, неће бити: на одмет да овде изнесемо неке важније напомене о плаћању ове таксе, за оне којих се она тиче.

Преносна допунска такса, нов је таксени облик у Србији: и Ц. Гори. Уведена је за целу земљу тек од 1, јануара 1924 ГОД. | изменана и допунама закона о таксама од 25. октобра 1923 год, Као и многе друге, и ова такса у ствари није ништа ново. нити нека наша инвенција, већ просто један таксени облик: позајмљен из аустријског биљеговног и пристојбинског закона. По својој намени, преносна допунска такса (или пристојбински једначек или еквиваленат) није ништа друго до једна. врста редовног саобраћајног или прометног пореза на имања која остају у трајном или многогодишњем власништву истог“ правног или приватног лица, те не подлеже или врло ретко. подлеже плаћању преносне таксе из Тбр. 12. под. 6.

__Овој такси подлеже:

1. Сва имања патријаршиска, надбискупска, бискупска,, | каноничка, парохијска и т. сл, (надарбине, бенефиције) и. црквене и световне задужбине (закладе) и фондови, манастири, световне и духовне општине, задруге, заводи, установе,. друштва и друга удружења чијим члановима не припада: никакав део од основне имовине, годишње од прометне вредности непокретне имовине 04'"/,.

2. Сва имања удеоничких (акционарских) и других привредних (течевних) друштава и удружења, чијим члановима“