Policija

955. —

и траје до 31. децембра 1930 год. те би се ова такса имала разрезати поново.

Али Министар Финансија користио се овога пута правом поменутим овде у тач. 12., те је досадашњи разрез продужио и на нови таксени период својом одлуком од 1. децембра о. гБр. 82621.) Тиме је он олакшао посао и својим органима и онима који подлеже овој такси.

Према томе, допунска преносна такса на све објекте, који јој подлеже, остаје иста за читавих пет година колика је и до сад била, у колико, разуме се, стање тих објеката не буде

измењено. Жив. Девечерски.

ЗА СУЗБИЈАЊЕ ВАГАБОНДАЖЕ И ПРОФЕСИОНАЛНЕ ПРОСТИТУЦИЈЕ КОД НАШЕ МЛАДЕЖИ.

Професионално беспосличење и проституција, саме по себи су опасне и штетне друштвене појаве, Њихова је штетност по друштво у толико већа, што ти пороци изазивају многе друге и што је круна свега тога криминалитет у разним облицима од кога пати друштвена заједница.

И наше друштво, као што нам је свима познато, пати доста од тога зла. Београд можда још највише, за шта су нам најбољи сведоци свакодневни сензациони извештаји по новивама о подвизима разних професионалних криваца па и читавех банди.

На сваки начин да је пораст тих друштвених слабости дошао и услед ратних и поратних прилика, али сумње нема да је томе злу припомогла и недовољна организованост и отпор од стране власти и самога друштва. У томе правцу ми смо дужни много више да учинимо, но што је де сада било. Наше власти на пример не искоришћавају благодети институција за борбу противу беспослице које им стоје на ра-

ђ) Види целу одлуку на крају листа у Важнијим Објашњењима. ИТ. Пореза.