Policija

007

најмање интересовања. Одавде је послато у те заводе само. неколико женскиња, захваљујући друштву за заштиту девојака.

У колико се о малолетницима у Београду има још много да брине, најбоље се види и из чланка нашега познатога педагога и учитеља, Чеде Тодоровића у „Тргов. Гласнику“ од пре неколико дана, који поред осталога и ово каже;

„Београд, расадник за све зло и добро у држави, прима с разних страна масу света, масу деце, мушке и женске, која се потуцају од немила до недрага и тону у овоме мору или се пуким случајем спасу. Нигде код нас не чека децу на улици чврста, али пријатељска рука која би их прихватила. Код нас не постоји лабораторијум у служби деца, кроз који би прошла улична деца и свакоме се одредила потреба и нашао дом и склониште. Нигде нарочитих за то васпитних и спремних органа, посвећених искључиво дечијој служби на улици, нити централа, која би се искључиво о деци старала стварајући све врсте дечјих установа. Нигде школе за класирање деце по индивидуалним особинама, које је тако потребно. Нигде прихватних станица склоништа за уличну децу, кухиња, радионица, купатила и др. установа за школски и раднички подмладак.“

Ми апелујемо на наше власти, у интересу дообрг реда и сигурности у земљи, као и у интересу морала и заштите малолетника, да не занемарују своје деликатне дужности у овоме правцу.

Што буду успешније и више елиминирали из друштва овакве елементе, у толико ће их мање бити по полицијским затворима и у толико ће бити боља јавна сигурност и морал.

4.

РЕФОРМА КРИМИНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ

од Ог. Вајса, шефа берлинске криминалне полиције.)

Пепељугом у царству полиције! — тако би се последњих година могла назвати криминална полиција, или бар

%) Госп. Ог. Вајс је у овој години наименован и за шефа берлинске криминалне полиције. Он је иначе начелник криминалне полиције у Пруском Минист. Унутр. Дела. Ур.