Policija

— 914

челно, кад год није у питању службена тајна, чиновник би могао сведочити.

Из предњега се може извести следеће: — У кривичним предметима где би сведочење чиновника било само на корист

окривљеног лица, чиновник би могао увек сведочити без

икаквог одобрења, јер је и општи интерес а и интерес тога окривљеног лица да се у тој кривичној материји пронађе материјална истина; ако би сведочење чиновника у кривичном предмету било против окривљеног лица, одобрење за сведочење је потребно, не за то што је то вазда по логици ствари већ зато што је такав позитиван пропис законски. Интерес државе и у првом и у другом случају не може бити ван одређеног циља, утврђења материјалне истине, при чему грађанско потраживање, накнада штете, не игра битну улогу. У грађанским расправама већ је другојачије, а тако је и у административним расправама. Ту сведочење мора да буде штетно за једну страну, било за тужилачку или за тужену страну, а тиме је већ према поменутом члану 91. означена службена тајна, те је тада увек потребно одобрење надлежних власти,

Ваља напоменути, да органи, који по својој редовној дужности имају да врше извесна констатовања, не морају да имају специјална одобрења за сведочење о констатованим питањима приликом вршења дужности.

Чиновника може ослободити дужности чувања службене _ тајне само надлежни Министар у општем интересу (чл. 91. зак. о чин.). То ослобођење, односно одобрење за свелочење, може се тражити било непосредно од Министра било преко власти, код које се расправа дотичног предмета обавља.

Чиновник, кад год нађе, да не може без одобрења све-

дочити, властан је одбити сведочење док се претходно. не ослободи чувања службене тајне, која је у питању. За тражење допуштења, да чиновник може сведочити, плаћа се такса од двадесет динара, према Т. Бр. 7. закона о таксама. Том приликом се не плаћа такса за молбу или представку из Т. Бр. !. закона о таксама од пет динара. Такса за ово одобрење плаћа се унапред. — Таксу плаћа онај, који одобрење тражи, ако од плаћања таксе није ослобођен, а чиновник, који се ослобођава од чувања службене тајне, о тој такси нема да води рачуна, : АЛ КЕ:

| | | ; |