Policija

= 919 —

Опширније о овој стгари видети у „Полицијском Речнику“ од Д. Ђ. Алимпића, кн, | (рубрика Закуп).

3. По чл. 10 Устава нико се не може протерати из једног места у земљи у друго, осим у случајевима које је закон изрично предвидео. Пошто ни зак, о општинама нити којим другим законом није предвиђена казна прогонства за лица, која се не пријаве или не буду примљена за члана општине у смислу 5 чл. 16 зак. 0 општинама, то се она не могу протеривати само због овог факта. Оваква лица не могу уживати политичка права у дотичној општини нити помоћи потпору на коју имају право само чланови општине, и у томе је главна разлика између њих и ових чланова.

ХШ Радомиру М. Јовановићу, писару среза млавског :

Члан 87 зак. о буџетским дванаестинама за месеце април — јули 1925. којим су казне и таксе, предвиђене законом о радњама, увећане за петнаест пута, односе се и на она кривична дела из закона о сеоским дућанима, која се кажњавају по закону о радњама.

ХМ

Рад Б. Литанину, деловођи општине прилепске:

По чл. 94. тач. 4. зак. о општинама општински судови имају не само право, већ и дужност, да издају уверења о имовном стању својих грађана, како по захтеву власти тако и по захтеву појединих лица. Уверења по захтеву власти издају се у договору са одбором.

ХУ Суду општине кленовачке:

По чл 1. закона 0 накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари, општине су дужне надокнадити сваку штету причињену храђом стоке, земљоделског алата, хране (људске и сточне), воћа, живине, кошнице и пољских ограда, без обзпра на шо да ли су ове ствари биле обезбеђене или не, у смислу овог законског прописа. Изрази „необезбеђених ствари“ односе се само на злонамерне паљевине и противзаконе поништаје.