Policija

1041

изишло вероватније да је то био потпис Аврама Петронијевића виђеног политичара и дипломата оног доба.

Од петорице прослављених ученика Словенских Апостола Ћирила и Методија двојица су се звака Наум и Горазд. Њиховим су се именима у половини прошлог века, и нешто позније, потписивала два, некада добро позната песника: један је био чувени говорник и владика Никанор Грујић, а други Сава Павишевић,

Заслужни књижевник, песник и драматичар Јован Ст. Поповић називан је чешће Стерија, по имену свога оца, и Кир јања, по познатом, и данас још популарном позоришном комаду. Осем тога он је био и Винко Лозић,.. |

Познато је да се прослављепи песник и историчар Сима Милутиновић доста пута потписивао: Чубро Чојковић. Овај је псеудоним тумачен овако: Чубро значи човека зелених очију, а Чојковић означује правог човека и поштењака. Али такво тумачење као да није довољно документовано, те се траже и друкчија објашњења: н. пр. у имену биља Чубор итд.

Ђ. Даничић је имао полемике с противником који се: назвао Сједоглавана, а то је био потоњи митрополит добробосански Ђорђе Николајавић, који се потписивао још и Павле Караношвртковић.

Нећемо посебице подсећати на Бранка Радичевића и на његова оца Божидара [у ствари Тодорај, ни на његова имењака заслужнога Петрановића, али ћемо истаћи ове псеудониме:

Бранков вршњак и песник Славко Златојевић у ствари се звао Димитрије Петровиђ;

Ђура Јакшић најпре се потписивао као Теорин а по том. Темељко;

Змај Јов. Јовановић био је Радан; |

Милан [крштено: Јањићије] Кујунџић познат је као · Абердар;

Јован Грчић, одличан лиричар-идиличар, био је Миленко;

Јован Драгашевић био је најпре Браничевац па онда -Жегљиговац; |

Песник Милица Стојадиновићева позната је као М. С. Српкиња; !

Стеван Каћански познат је као Владислав и, доцније, Стари Гард;